» درباره ما » تاریخچه و منشور

تاریخچه

تاریخچه نجات غریق در ایران

در سال 1314 گیبسون "GIBSON" به عنوان مشاور ورزشی بدون مرز به ایران سفر کرد و ضمن تدریس تربیت بدنی،  اولین کلاس نجات غریق را در تهران (اردوگاه منظریه) برگزار نمود. دکتر حسین بنایی یکی از شاگردان ممتاز این دوره، از سال 1317 تا سال 1323 به تدریس روش های نجات غریق و شنا در دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران پرداخت. سپس یکی دیگر از شاگردان دکتر بنایی به نام داود نصیری مسئولیت سازمان نجات غریق ایران را بر عهده گرفت و ایران در سال 1342 به عضویت کامل F.I.S. درآمد. در سال 1353 "سازمان نجات غریق ایران" به فدراسیون نجات غریق ایران " تغییر نام داد و نصیری به عنوان اولین رئیس این فدراسیون منصوب گشت.

اسامی پیشکسوتان نجات غریق در ایران از ابتدا: 1- مرحوم داود نصیری 2- مرحوم ابراهیم نعمتی 3- ابراهیم اسفندیار 4- مرحوم میر یحیی سرابی 5- مرحوم سردار ماوندادی 6- مرحوم نیک رفتار 7- مرحوم احمد قریشی

در سال 1368 با مدیریت سید مصطفی میرسلیم و بهروز اسفندیاری و سایر همکاران در سراسر کشور، این فدراسیون به توسعة فعالیت های گسترده خود پرداخت. از جمله این فعالیت ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

تشکیل مدرسه دانش آموزی نجات غریق در سراسر کشور، افزایش تعداد منجیان غریق، آموزش منجی غریق غواص، برگزاری مسابقات ملی هرساله در بخش بانوان و آقایان، شرکت در مسابقات آسیا، خاورمیانه، آسیا-اقیانوسیه و مسابقات جهانی، شرکت در کلاس ها و مجامع بین المللی، تربیت مدرسان بین المللی نجات غریق و مدرسان بین المللی غواصی، تربیت منجیان غریق و غواص، تقویت امور آموزشی، چاپ چندین جلد کتاب تخصصی، تهیه قوانین مربوط به مدیریت استخرها و اماکن دریایی، تهیه جزوات مربوطه و علائم هشدار دهندة استخر ها و اماکن دریایی و تهیه نقشه نقاط کور و خطر آفرین سواحل، انتشار مجله نجات، نجات تعداد زیادی از هموطنان به وسیلۀ منجیان غریق در سواحل و محل های شناوری.

فدراسیون نجات غریق و غواصی جمهوری اسلامی ایران با برخورداری از سه عضو در فدراسیون بین المللی نجات غریق (سید مصطفی میرسلیم، پشتیبان نجات غریق جهان، ایلخان نوری مازندرانی عضو کمیسیون ورزش و مریم صاحب الزمانی عضو کمیسیون نجات و کمیته آموزش فدراسیون جهانی) و عضویت در فدراسیون جهانی غواصی C.M.A.S (سید مصطفی میرسلیم عضو کمیته فنی و کمیته علمی) در حال حاضر با ریاست مهدی حیدری از بهمن ماه سال 1399 به فعالیت خود ادامه می دهند.

تاریخچه غواصی در ایران

فدراسیون نجات غریق در رابطه با مسایل امداد و نجات به آشنایی با فنون غواصی احتیاج داشته و به همین دلیل فدراسیون جهانی نجات غریق (ILS) یکی از معتبرترین مراکز آموزش منجی غواص در تمام سطوح در جهان می باشد و فدراسیون جهانی غواصی در امور آموزش فدراسیون نجات غریق را هم سطح خود میداند. اما به دلیل اینکه کشور ما ارتباط دیگری با (CMAS) اتحادیه غواصی جهان داشته باشد در سال 1372 نسبت به تشکیل کمیته غواصی اقدام شد و غواصی آزاد به طور جدی مورد پیگیری قرار گرفت. امور غواصی در کشورمان قبل از انقلاب اسلامی در اختیار نیروی دریایی بود و پس از انقلاب هم در زمان جنگ تحمیلی غواصان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش خوبی را ایفا نمودند. اولین غواصی آزاد به حدود سال 1348 بر می گردد که خسرو بحرینی با تاسیس شرکتی به نام آرتیمس آن را بنا نهاد. در آن زمان دو نفر از مدرسان، که در حال حاضر با فدراسیون نجات غریق و غواصی همکاری دارند از شاگردان ایشان بودند و متاسفانه به دلیل عدم شناخت مردم از غواصی موفق به ادامه کار نشد و همچنین در شرکت نفت فلات قاره مشغول به کار شدند و در انجام طرح های شرکت نفت فعالیت داشتند.

در سال های بعد و به خصوص در سال های اخیر به منظور رشد این رشته چندین کلاس بین المللی تربیت مدرس غواصی تشکیل گردید و هرساله کلاس های غواصی متعددی در درجات مختلف در بخش بانوان و آقایان برگزار می شود.

با توجه به فعالیت های مناسب در رشته غواصی و سازماندهی آن، از نظر اتحادیه جهانی غواصی این رشته در ایران به عنوان فدراسیون شناخته شد. همه ساله مسابقات استخری و دریایی این رشته در سطح جهان برگزار می شود.

به کلیه علاقمندان توصیه می شود که در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی، این رشته جذاب تفریحی- ورزشی حتی برای استادان و هنرجویان آسیب پذیر و خطرناک بوده و باید با مطالعه و پیگیری مسایل جدید علمی به روز و با مشورت مدرسان غواصی فدراسیون عمل نمایند.

تاریخچه غواصی تفریحی ورزشی

فعالیت اتحادیه بین المللی غواصی (C.M.A.S) در سال 1959 میلادی مطابق با 1338 شمسی در موناکو فرانسه به مدیریت ژاک ایف کاستو آغاز شد و مورد قبول سازمان ها و کمیته های بین المللی واقع شده است.

منشور

منشور اخلاقی منجیان غریق

خداوند تبارک و تعالی در آیۀ 36 سورۀ مبارکۀ مائده می فرماید" هرکس انسانی را از مرگ نجات دهد گویا جهانی را نجات داده است. "

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایدمعلمی کار انبیاست."

کار امداد و نجات با جایگاه خاصی که دارد، کاری خدایی است. جوانانی که دوره های نجات غریق و دیگر رشته های امداد و نجات را می گذرانند و خود را برای نجات جان انسان ها آماده می کنند، میزان زندگی خود را پیمان مبارک با عشق قرار می دهند. به طور طبیعی کسانی که به این حرفه روی می آورند به اخلاق حسنه و روحیۀ پهلوانی اعتقاد راسخ دارند.

صاحب نظران و بزرگان عقیده دارند انسانی که ادب ندارد هیچ ندارند.

محورهای منشور اخلاقی:

1-    نظم و انضباط در محل کار

2-   آراستگی ظاهری

3-  وقت شناسی

4-   رعایت ادب و اخلاق در محل کار

5-   دقت در ایفای وظیفه تا سرحد ایثار برای نجات جان انسان ها

6-   اشتیاق به خدمتگزاری برای دوستداران ورزش های آبی

عهدنامه
در پیشگاه خدای متعال بر خود واجب می دانم که در تمام مدت خدمت با توکل بر او در محیط کار با نظم و دقت و ادب و احترام برای مأموریتی که به من سپرده شده است تلاش نمایم و مقید به رسالت و اصول منشور اخلاقی باشم و به آن عمل نمایم و برای نجات جان انسان ها تلاش کنم و در کمال صداقت و با رعایت انصاف در محیط کار، با مراجعان و مسئولان رفتار نمایم.

منشور اخلاقی

خلل پذیر بود هر بنا که می بینی مگر بنای محبت که خالی از خلل است

متعهد می شوم برای رسالتی که به آن اعتقاد دارم با نظم و انضباط، که نشانگر شخصیت و ایمان و صداقت برای امداد و نجات جان انسان ها است، ذره ای دریغ ننمایم و خود را به دانش روز مهیا کنم تا به شکل مناسبی اثرگذار باشم و با کمال خوشرویی و همدلی برای جلب رضایت مراجعان و حفظ کرامت آنان در محل کار تلاش نمایم. در هرگونه برخوردی با ارباب رجوع، با متانت به حق قانونی آنان احترام گذارم، با فروتنی و افتخار از آنان دلجویی و تشکر نمایم و مشتاقانه به نظریات و دیدگاه های آنان توجه داشته باشم و نسبت به اصلاح رفتار آنان بر اساس مقررات اقدام نمایم.

ما را دنبال کنید

ما را در آپارات دنبال کنید، از اخبار و اطلاعیه ها باخبر شوید و نظرات خود را بیان کنید.